
Probabil ai auzit de la altii sau iti inchipui ca meditatia e una din chestiile alea ezoterice complicate pe care le fac yoghinii din Orient. Sezand nemiscati ore in sir, cu ochii inchisi si cu picioarele incrucisate.
Ei bine, nu e chiar atat de dificil. Stiai ca si tu ai facut-o deja ?
E mult mai simplu decat ti-ai imaginat. Fiindca e ceva ce face parte din fiinta ta.
Te-ai plimbat vreodata pe malul marii si ai ramas cateva clipe in tacere, ascultand sunetul valurilor ce se loveau de tarm ?
Te-ai oprit vreodata intr-o padure sa iti potolesti setea si sa asculti susurul unui izvor?
Ai stat vreodata noaptea in fata unui foc pe care il priveai minute in sir ca fermecat?
Ei bine, nu-i asa ca de fiecare data gandurile parca iti stateau in loc? Mintea se linistea si parca toate problemele dispareau. Si asta fara niciun efort din partea ta!
In clipele acelea... te aflai in meditatie. Si nici macar nu o stiai.
E o stare minunata in care iesi din minte si pur si simplu te bucuri de fiinta ta. De cel ce esti tu cu adevarat, dincolo de personalitate si de rolurile pe care le joci in viata ta.
Un mare maestru spunea : "Meditatia nu inseamna altceva decit sa te bucuri de solitudine, sa fii tu insuti, sa te bucuri de propria prezenta." (Osho)
Te-ai intrebat vreodata cine esti tu? Cine e cel ce se ascunde in trupul tau?
Ti-ar place sa il cunosti? Sa il descoperi pas cu pas?
Am auzit ca "respectivul" e simpatic, dar se ascunde bine si ii cam place jocul. Nu se lasa descoperit decat acelora care il cauta sincer si constant.
Marii intelepti ai Orientului au fost cei care si-au cercetat cel mai in profunzime fiinta si au dezvaluit omenirii metode simple de a o accesa.
De-a lungul mileniilor au fost create nenumarate tehnici de meditatie din care cei porniti in cautarea interioara au putut alege pe cele care li se potriveau.
Astazi vreau sa iti prezint un exercitiu simplu care se numeste Tratakam si se bazeaza pe concentrarea privirii asupra flacarii unei lumanari.
Focul are o mare putere de fascinatie asupra oamenilor. Pur si simplu iti opreste mintea in loc. Astfel, poti avea acces la pacea din tine, la noi dimensiuni ale fiintei tale pe care nu le-ai cunoscut pana acum.
Iti voi arata in continuare pasii simpli pe care ii ai de facut pentru a o realiza:
1. Gaseste un spatiu in care sa nu fii deranjat.
2. Aprinde o lumanare si pozitioneaz-o intr-un suport stabil pe o masa. Pune dedesubt o tava metalica sau o placa ceramica pentru a nu risca sa dai foc la mobilier. (Asta iti spun din proprie experienta, fiindca era cat pe ce sa fac sotia de vreo doua ori).
3. Aseaza-te la circa un metru jumatate distanta de lumanare, flacara fiind pe cat posibil la nivelul axului privirii in plan orizontal, nici mai sus, nici mai jos.
4. Priveste fix flacara lumanarii timp de cateva minute, dupa care inchide ochii si observa imaginea luminoasa care va continua sa ramana pe retina. E fascinant, nu-i asa?
5. Cand imaginea interioara a flacarii a disparut sau cand gandurile te-au purtat prea departe, redeschide ochii si continua sa privesti un timp in miezul flacarii, dupa care inchide ochii din nou. Repeta alternativ aceste etape si observa cum te simti la final.
Esti mai linistit? Ai o stare launtrica de pace? Te simti bine in pielea ta?
Sau poate ai primit vreo inspiratie sau noi solutii la probleme, pe care intr-o stare de agitatie mentala nu le-ai fi descoperit.
Este un exercitiu simplu, care pe mine ma ajuta mult sa imi linistesc mintea, sa ma relaxez si sa fiu creativa.
Daca ai si tu curiozitatea sa vezi cum e, practica-l acasa timp de minim 5 sau 10 minute pe zi. Poti face aceasta constant timp de o saptamana, o luna, sau pe termen lung, dupa cum simti.
Povesteste-mi mai jos, intr-un comentariu, despre impresiile sau experienta ta.
Pe curand,
Shirin Shanti