Sounds of Tibet
  • Blog
  • Boluri tibetane
    • Boluri tibetane -imagini
    • Boluri tibetane - linkuri audio
    • Efectul sunetului asupra materiei
    • Vindecarea prin sunet
  • Intelepciunea Orientului
    • Citate din intelepciunea Orientului
    • Invocatia pacii
    • Meditatia, magia ultima
  • Terapii alternative
    • Masaj sonor cu boluri tibetane
    • Nuad Bo Rarn >
      • Maestrul fondator - Shivago Komarapaj
    • Reiki Usui >
      • Maestrul fondator - Mikao Usui
      • Angajamentele practicantului Reiki
  • Evenimente
    • Imagini
  • Cursuri
    • QiGong-ul Iluminarii >
      • Maestrul fondator - Chang San Feng
      • Video
  • Wellness
    • Testimoniale
  • Contact

Esti (ne)multumit de meditatia ta? 7 probleme si 7 ponturi pentru o meditatie de succes

8/8/2012

11 Comments

 
Picture












Tie iti place sa meditezi?

Mie imi place tot mai mult. Si astazi mi-a venit impulsul sa impartasesc cu tine cateva ponturi care te pot ajuta sa iti transformi meditatia in una tot mai reusita.

Fie ca esti incepator, fie ca esti mai avansat in practica meditatiei, te-ai confruntat si tu cu cel putin una dintre urmatoarele piedici in calea unei meditatii de succes?

1. Ai avut tensiuni in corp in timpul meditatiei?

2. Ti-a fost greu sa iti mentii coloana vertebrala dreapta?

3. Ai atipit in timp ce meditai?

4. Ai fost asaltat de ganduri si nu ai reusit sa iti linistesti mintea?

5. Ti-ai propus sa meditezi, dar lipsa de chef te-a facut sa o lasi balta?

6. Te-a enervat prea tare zgomotul exterior?

7. Erai foarte ocupat si nu ti-ai gasit timp sa meditezi?

In anii de cand am inceput sa practic meditatia m-am confruntat cu tot felul de astfel de situatii si in unele momente chiar mi-a fost destul de greu. Totusi nu am renuntat la practica.

Pe parcurs, am gasit solutii care fie mi-au fost inspirate, fie mi-au fost dezvaluite prin maestri cu multa experienta in arta meditatiei (Osho, Tanpai Rinpoche, Lin Kai Ting).

Fiindca pe mine m-au ajutat sa imi maresc durata si calitatea meditatiei, doresc sa iti impartasesc si tie 7 ponturi pentru o meditatie de succes:

1. Elimina tensiunile din corp inainte de a incepe sa meditezi

Starile de tensiune in corp sunt generate de blocaje ale energiei pe meridianele energetice, de slaba utilizare a musculaturii sau intepenirea articulatiilor, care sunt puncte esentiale ce favorizeaza curgerea armonioasa a energiei in corp.

Poti face cateva exercitii de gimnastica de incalzire, mobilitate a articulatiilor si gatului si stretching sau intinderea musculaturii.

Mai poti face exercitii de armonizare energetica din practicile tao, tai chi, sau qigong.

De asemenea, poti practica cele 5 exercitii de yoga tibetana prezentate in materialul Secretul tibetan al tineretii, pe care il primesti gratuit cand iti inscrii adresa de e-mail in formularul de newsletter.

2. Aseaza-te in pozitia de meditatie cea mai potrivita pentru tine

Mentinerea coloanei vertebrale intr-o pozitie cat mai dreapta este o cheie importanta in realizarea unei meditatii de succes, deoarece aceasta permite ridicarea energiei in nivelele superioare ale fiintei.

Daca nu ai lucrat prea mult cu corpul tau, in sensul ca nu ai o mobilitate foarte buna a articulatiilor, la inceput poate fi mai dificil sa te asezi in postura clasica de meditatie, adica asezat la sol, cu picioarele incrucisate.

Poti face meditatie asezat pe scaun, cu talpile lipite pe sol si cu palmele asezate pe genunchi. Aseaza-te cat mai spre marginea din fata a scaunului pentru a mentine coloana vertebrala dreapta, altfel vei avea tendinta sa iti tii spatele curbat chiar de la inceputul meditatiei.

Nu te gandi sa incerci pozitia asezat pe pat! :-) Patul este impregnat cu energia somnului si vei avea tendinta de a te lasa pe spate sau pe o parte, alunecand intr-o dulce relaxare si plecand la plimbare in taramul viselor...

3. Practica meditatia dimineata devreme, la scurt timp dupa ce te trezesti

Perioada cea mai favorabila pentru realizarea meditatiei este intre orele 4 si 6 dimineata, la rasaritul soarelui.
Imediat dupa trezirea din somn, creierul nostru se afla in starea de unde alfa, care este specifica starii de meditatie.

Merita sa faci efortul sa te trezesti cu o jumatate de ora mai devreme, pentru a beneficia de aceste energii. Vei ramane cu usurinta in starea de non-minte si va fi o adevarata placere sa meditezi. In plus, nu vei aluneca in somn, caci dimineata ai mai multa energie si esti odihnit.

Daca nu esti o persoana matinala, poti face meditatia si mai tarziu, important este sa o faci imediat dupa ce te-ai trezit si ti-ai facut toaleta, dar inainte sa te angrenezi in alte actiuni.

Cu cat te trezesti mai tarziu si se apropie ora la care trebuie sa iesi din casa, creierul iese din starea de unde alfa si intra in starea de unde beta, care este mai agitata si deci nepotrivita pentru meditatie.

Daca lasi meditatia pentru seara tarziu, cand esti foarte obosit, este foarte probabil ca vei adormi. Cu timpul insa, pe masura ce vei avansa in practica, vei putea sa iti pastrezi concentrarea si starea de prezenta chiar si atunci cand meditezi la ore tarzii.

4. Urmareste-ti firul respiratiei

Respiratia este alta cheie importanta in reusita meditatiei.

Buddha insusi s-a iluminat prin practicarea meditatiei cu atentia focalizata asupra respiratiei ( meditatie cunoscuta sub numele de vipassana).

Este firesc ca la inceput, cand te asezi in postura, mintea ta sa fie intr-o stare mai agitata, cu multe ganduri, insa daca iti urmaresti cu atentia firul respiratiei, fara a interveni asupra ritmului, mintea ti se va linisti tot mai mult. Observa cum intra aerul usor pe nari, fii atent pana unde coboara si apoi urmareste-l cum iese din nou pe nari. Urmareste-i traiectoria fara a emite judecati daca este bine sau gresit cum respiri. Odata cu linistirea mintii, vei putea patrunde in stari de meditatie tot mai profunde.

5. Gaseste o motivatie puternica de a medita

La inceput, cand inca nu stii care sunt efectele meditatiei asupra ta, e cumva firesc sa nu-ti prea vina cheful sa te asezi intr-o postura in care sa ramai mai mult timp nemiscat.

Citeste mai intai ce au spus marii intelepti ai lumii despre meditatie, pentru a intelege cu ce te poate ea ajuta.

Osho, un maestru al timpurilor moderne, afirma ca "meditatia este singurul raspuns la toate problemele omului. Poate fi frustrare, poate fi depresie, poate fi tristete, poate fi lipsa de sens, poate fi disperare. Problemele pot fi multe, dar raspunsul este unul. Meditatia este raspunsul."

Ai si tu curiozitatea sa o experimentezi si sa ii simti efectele asupra ta.

Apoi gaseste-ti o motivatie destul de puternica pentru a medita si atunci iti va dispare "lipsa de chef".

Ti-ai putea propune, de exemplu, sa ai o stare launtrica de fericire, sa fii mai organizat, sa ai o relatie mai buna cu partenerul (in urma meditatiei poti avea o comunicare mai armonioasa cu el sau ea), sa intri in starea de flux sau creativitate, etc.

Mie, de exemplu, imi vine mult mai usor sa scriu in urma unei meditatii; atunci nu mai imi chinui mintea cu ce as putea inventa. Pur si simplu informatia imi este dictata de o voce interioara.

Meditatia este acea stare de pace launtrica in care mintea tace si raspunsurile ies la suprafata din adancurile fiintei tale.

6. Mediteaza asupra sunetelor

"Intamplarea" face ca, tocmai cand ne asezam sa meditam, sa inceapa sa sune telefonul, vecinii sa bata covorul, muncitorii sa dea drumul la bormasina chiar in apartamentul de deasupra ta, masina de gunoi sa inceapa sa zdrangane buncarele sau claxoane incarcate cu nervozitate sa iti sune exact sub fereastra ta.

Probabil te-ai confruntat si tu cu astfel de situatii si te-ai infuriat sau ai abandonat sa meditezi.

La fel faceam si eu o perioada. Pana cand am invatat de la maestrul Lin Kai Ting ca orice sunet, chiar si de masina, in loc sa-l socotim deranjant, il putem considera o "muzica" sau un "concert". Desigur, nu simfonic, poate heavy metal cel mult... dar tot concert ramane :-)

Prima mea reactie cand am testat pontul asta a fost ca in loc sa ma infurii, mi-a venit sa rad. Picamerul sau ciocanul, chiar daca produc mult zgomot, o fac intr-un anumit ritm. Chiar mi-a sunat in cap o melodie si mi-am pastrat o stare launtrica pozitiva. Asta m-a facut sa raman calma si sa continui sa meditez.

Focalizeaza-te asupra ritmului sau a chiar a sunetului si nu mai gandi ca e un lucru neplacut. Neemitand judecati, dupa un timp, mintea ti se va linisti si vei putea sa iti continui meditatia chiar si in conditii de galagie.

Cat despre mobil...mai bine il pui pe silentios. Chiar daca ai pe el un ton de apel melodios, cu siguranta vei avea tendinta sa deschizi ochii ca sa vezi cine te suna si vei iesi din meditatie la scurt timp.

7. Daca nu gasesti timp sa meditezi, mediteaza tot timpul 

Nu, nu e o gluma, e pe bune!

Daca reusesti sa fii mereu prezent si constient in tot ceea ce faci, poti ajunge sa faci din orice act al tau o meditatie. Din actul de manca, din actul de a te spala, din actul de a merge, din actul de dansa, din actul de picta, din actul de a face dragoste, din absolut orice. Cu conditia sa fii permanent constient. Poatea parea dificil, dar nu este imposibil.  Aminteste-ti cat mai des sa fii in prezent. Iar daca nu-ti amintesti, lipeste-ti biletele de reminder la vedere. De exemplu, pe oglinda de la baie. Astfel, vei putea sa faci o meditatie si din banalul spalat pe dinti.

Meditatia este in esenta starea de martor constient.

Sper ca aceste ponturi sa ti se pare destul de atractive incat sa le aplici in practica ta.

Iti doresc mult succes in practica meditatiei si astept cu interes impresiile tale intr-un comentariu, mai jos.

Namaste!

Shirin Shanti


11 Comments
Raul
10/8/2012 03:43:49 am

multumesc pentru ponturi

Reply
Irina
10/8/2012 04:19:31 am

cu placere, Raul

Reply
Eu
27/8/2012 05:11:04 pm

Nicio meditatie nu este nereusita. Toate sunt reusite. Cineva spunea ca este ca si cu salariul....muncesti zi de zi si in anumite zile vine si ziua de salariu....asa si in meditatie.."muncesti" si in anumite zile ai niste stari in meditatie deosebite.
Deci, sa meditam!!!!!!!!!

Reply
Irina
27/8/2012 06:08:12 pm

Bun impuls! Namaste

Reply
Magda
10/2/2013 01:14:27 am

Multumeeeeeeeeeeeeeeeeeeesc......nu-mi iese mai tot timpul,....Si cerc sa raman ancorata in prezent....si sa ma rog......in timp ce fac unele treburi.......Sfaturile sunt binevenite......nu le-am gasit in alta parte........

Reply
Florin
10/2/2013 08:10:30 pm

Oricand! as mai adauga, poate daca ai un email, nu stiu cum se procedeaza aici. Numai bine

Reply
Infuse dreams
20/8/2013 05:18:49 am

Meditam timp de aproximativ 20 minute, eu percepand vreo 2-3 minute, dar la un moment dat mi-a venit sa rad, eram complet imobilizat nu-mi puteam misca nimic, dar totusi aveam ochii deschisi radeam in hohote si eram perfect constient. Rasul a tinut ~5 minute, iar dupa asta am incercat sa ma relaxez si am reusit.

Reply
razvan
15/12/2015 12:41:59 pm

Doresc sa aflu mai multe despre meditatie

Reply
Stelian
31/8/2016 04:04:08 am

Sunt interesat de practicile de meditatie tibetane.

Reply
Lupu Viorica
13/1/2017 09:07:07 am

Multumesc pentru idei!

Reply
Florescu Lili
11/3/2019 08:40:56 am

Multumim pentru ponturi.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Picture

    Autor

    Numele meu este Shirin Shanti si sunt un calator prin univers in cautarea propriului sens.


    Categorii

    All
    Automotivare
    Boluri Tibetane
    Funny
    Gonguri Planetare
    Invataturi
    Mantre
    Meditatie
    Nepal
    Sonoterapie
    Spatii Sacre
    Teste
    Tibet


    Arhive

    February 2018
    September 2014
    March 2014
    February 2013
    January 2013
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012


    RSS Feed


    Blogroll

    http://universul-cunoasterii.blogspot.com


Powered by Create your own unique website with customizable templates.